En vinnare med bisyssla

2016-06-17

Stina Yones, vd OX2 Vindel, Per-Enar Hammarstrand. OX2

Stina Yones, vd OX2 Vindel, överlämnar priset i form av en ekologisk matkorg till Per-Enar Hammarstrand, vinnare i namntävlingen. Foto: OX2

En vinnare med bisyssla

Bakom huset i Valbo har Per-Enar Hammarstrand ett tjugotal bikupor. Han fick sin första bikupa som 60-årspresent. Idag är han 79, och säljer den närproducerade honungen under namnet »Kaptens bidrag« – ett namnval med kopplingar inte bara till biodlingen och dess extra tillskott till pensionen, utan också till Per-Enars bidrag till världen: 33 år i försvarsmakten och 16 år i miljönämnden i Gävle. Solavind är hans senaste bidrag – Per-Enar är nämligen vinnaren i föreningens namntävling.

»Jag har varit andelsägare och medlem i föreningen sedan 2012. Sol och vind är naturnära energikällor, ursprunget till allt: växter, natur, till och med årstiderna. Solavind kändes som ett bra namn för vår förening där vi som medlemmar kan vara med och producera vår egen energi«, säger Per-Enar när vi träffar honom och hans fru Kristina hemma i Valbo.

Naturvårdsintresset och grundrespekten för naturen fick Per-Enar av sin mamma. »Jag var ute med mamma i skogen och efter att vi hade ätit vår matsäck såg jag henne peta ner de kalkrika äggskalen i jorden. Det var så naturligt för henne att ta tillvara på det man hade på den tiden«, säger Per-Enar.

På väggen hemma i Valbo hänger FN-flaggan från Per-Enars militärtjänstgöring i de fredsbevarande styrkorna som var stationerade på Cypern i slutet av 1980-talet. För sin insats blev han utdelad Alfred Nobels Fredspris för FN:s fredsbevarande styrkor.

I Gävle är Per-Enar kanske mest känd för att under sin tid i miljönämnden kämpat för att bevara stadens grönområden och rädda Gävles äldsta och Norrlands största äppelträd från 1800-talet. »Jag är glad över att mitt arbete har värnat Gävles park- och naturområden. Med hjälp av kompetenta tjänstemän och engagerade medborgare är det oftast möjligt att hitta andra ställen att bygga på. Finns vilja – finns hopp!«, avslutar Per-Enar.

 

Dela
× -