Folkfest i vindparken

2014-06-14

Festligt, blåsigt och folkligt var det när Rämsbergets vindpark bjöd in till öppet hus. Alla sju vardagshjältarna som förser verken med sina namn var på plats.

Om det ändå inte hade blåst så mycket, säger Tätte Örhammar-Sjödén. – Det är det som är meningen, svarar Johan Nestor och skrattar. Tätte Örhammar-Sjödén, eldjäl från Öje är en av de sju från Malung-Sälens kommun som blev vald till vardagshjälte och får därmed stoltsera med sitt namn på ett vindkraftverk. I sin folkdräkt från Armasjärvi deltog hon i namngivningsceremonin tillsammans med Johan Nestor, Ikeas varuhuschef i Borlänge.

Publiken fick ta del av både musik, mat, tal och tävlingar. Som väntat blåste det en hel del, 11 sekundmeter uppe på toppen av tornet. Blåsten var inget som avskräckte de cirka 200 personer som kommit. Paul Stormoen och Jan Olof Dahlin från OX2 som förvaltar och driver Rämsberget berättade om vindparken, lokal nytta och bygdepeng. En av programpunkterna var att presentera vardagshjältarna som förser kraftverken med sina namn. Förutom Timea Hedlund och Tätte Örhammar-Sjödén fanns även Bertil Elfström, Mats Eklund, Alice Lissmatz, Moa Edvinsson Kapla och Sverre Hansson på plats. Den sistnämnde underhöll för övrigt publiken med dragspel och lustigheter. Timea Hedlund, fotograf och dansinstruktör sken som en sol över att också hon får pryda ett vindkraftverk med sitt namn. – Det är kul att få en utmärkelse för allt mitt arbete med dansen för barn och ungdomar. För tio år sedan var det 35 elever, nu är det över 200.

Rämsberget och grannen Korpfjället försörjer sedan i mars alla Ikeas varuhus i Sverige med el. Men Ikea nöjer sig inte med dessa två parker, härnäst ska en vindpark i Glötesvålen i Härjedalen byggas som ska producera el till alla övriga Ikeaenheter som exempelvis tillverkning, designbolag och transporter. – Det känns jättebra att vi kan satsa på mer klimatvänlig energi. Vi vill vara helt energioberoende år 2020, säger Johan Nestor.

För dem fåtal som hade turen att åka med hissen upp i det 119 meter höga tornet fick alla se en milsvid utsikt som sträckte dig ända till Sälen. För Stefan Lundin som är servicetekniker är det vardagsmat att vistas i toppen av vinkraftverken runt om i Västerdalarna.
En trio från Ludvika hade kommit för att vara med på det öppna huset.

– Jag har en son som varit med och byggt, han tyckte vi skulle komma hit, säger Kristina Höök som kom tillsammans med Maj-Liss och Helge Karlsson.

Läs artikeln i Dalarnas Tidningar

Dela
× -