Första vindparken i Orsa kommun invigd

2015-06-17

Nu har OX2 invigt Mässingbergets vindpark med elva vindkraftverk i Orsa kommun, vilket är den allra första vindparken i kommunen. Det bjöds på folkmusik, mat, tävlingar, tal och bandklippning. Runt 130 personer hade tagit sig till platsen för att ta del av firandet.

Rosanna Thyrén, Orsa kommunfullmäktiges ordförande, klipper bandet.

Rosanna Thyrén, Orsa kommunfullmäktiges ordförande, klipper bandet.

Det var växlande molnighet och en måttlig vind på runt 7 meter per sekund, med andra ord var det en bra produktion i parken dagen till ära. På plats fanns bland andra närboende, markägare, ägare och entreprenörer. Olle Moraeus och spelmän underhöll publiken i sann midsommaranda. Därutöver hade OX2 anlitat Dalasmaker som grillade korv och serverade fika. Polarbröd bjöd på smörgåsar från eget bageri.

På scenen intervjuade Paul Stormoen, vd OX2 Wind, några av ägarna i parken.

– Vi letade i hela Europa, men har inte stött på en plats med så bra vindförhållanden som här, sa Tim Baack på den tyska pensionsfonden REIF som äger åtta av verken i parken.

OX2:s projektledare Jan Olof Dahlin berättade om vindkraftens utveckling, vindparken och lokal nytta. Bygdepengen beräknas till ca 70 000-100 000 kr per år och kommer att delas ut till näringslivsutveckling i Orsa kommun under vindparkens hela livslängd.

– Det här är de första vindkraftverken i Orsa kommun. Mässingberget är ett mycket vindrikt området som genom sitt läge med lågt växande skog är utmärkt för vindbruk. Projektet har haft ett starkt lokalt stöd under hela processen utan överklaganden. Det är fantastiskt att OX2 tillsammans med kommuninvånare och vindkraftsägare kan fira denna milstolpe idag tillsammans, sa Jan Olof Dahlin.

Rosanna Thyrén, kommunfullmäktiges ordförande fick äran att klippa bandet och förklara vindparken invigd.

– Så länge vi människor har varit här på jorden har vinden blåst. Det är en förnybar kraft som vi tar vara på här på Mässingberget och det är en kraft som vi behöver för att lämna jorden vidare till kommande generationer, sa Rosanna Thyrén.

För mer information kontakta:
Jan Olof Dahlin, projektledare på OX2, 070-608 55 59

Läs mer om Mässingberget

Läs artikeln från Dalarnas Tidningar

Dela
× -