IKEAs vindpark på Rämsberget har invigts

2014-04-15

Vindparken på Rämsberget har invigts. Vindkraftverken namnges efter sju vardagshjältar i Malung-Sälens kommun.
– Det är jätteroligt. Jag känner mig hedrad och stolt, säger Timea Hedlund, en av vardagshjältarna.

Invigningen av vindkraftsparken ägde rum i Ikeas varuhus i Borlänge. På plats fanns de vardagshjältar som de sju vindkraftverken namnges efter.

Kommuninvånarna har fått nominera personer och en jury har valt ut vinnarna. Målet har varit att hitta personer som haft en positiv inverkan på sin omgivning och gör skillnad i människors vardag.

13 juni hålls öppet hus på Rämsberget och då kommer namnskyltarna att sättas upp.

Rämsbergets vindpark har byggts och förvaltas av vindkraftbolaget O2. Den beräknas producera 72 miljoner kWh om året. Det motsvarar ungefär vad 16 000 hushåll förbrukar.

– Det här är en del av vår satsning på hållbarhetsarbete, säger Cia Fritzon Gårdnäs, Ikeas ställföreträdande landschef i Sverige.

De 19 varuhusen i Sverige får sin el genom den vindpark som invigdes på Korpfjället 2012. Från och med nästa år ska hela Ikeagruppen i Sverige vara självförsörjande på el – parken på Rämsberget får stor betydelse i det sammanhanget.

– År 2020 kommer hela Ikeavärlden att producera mer förnyelsebar energi än vi använder, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef.

Kommunfullmäktiges ordförande i Malung-Sälen, Bitte Lindberg Ås, konstaterar att vindkraftutbyggnaden ger positiva effekter i kommunen, och bland annat pekar hon på den så kallade bygdepengen.

Det är en liten del av vinsten som går tillbaka till bygden och ska bidra till en utveckling. När det gäller vardagshjältarna är hon välbekant med deras insatser.

– De har gjort mycket för vår kommun, säger Bitte Lindberg Ås.

Läs hela artikeln och se webbTV-inslag på DT

Dela
× -