Miljödriven fartygstrafik utan kompromisser

2014-09-26

OX2 var med vid invigningen av den vindkraftsdrivna elbåten E/S Movitz den 8 september på Riddarholmen i Stockholm. Movitz kommer trafikera sträckan Solna Stad – Stockholm City, sponsrad av Vasakronan och superladdad med vindkraft från OX2.


movitz_300x450

Fler och fler ser fördelarna med att utnyttja Stockholms vattenvägar för t ex pendling till och från arbetet, och det har blivit mer vanligt med eldriven båttrafik. Ni kanske har hört talas om t ex Jeppe Larsens Ekocharter som kör eldrivna vattenlimousiner i Stockholm?

Jeppe var en av dem som samlats för att inviga E/S Movitz, ett av världens första superladdade eldrivna fartyg. Det mer unika med fartyget är att hon kommer att laddas med 100 procent

egenproducerad vindkraft med märkningen Bra Miljöval, eftersom entreprenören Echandia Marine Sweden tecknat ett avtal om att hyra vindandelar från OX2.

Så blev M/S Movitz verklighet
Utvecklingen av teknik för elfordon har hittills uteslutande fokuserats på landfordon och det sat- sas stora resurser för att utveckla nya lösningar för elektrifiering av transportsektorn. 2012 beviljades Echandia ett statligt stöd för forskning och utveckling. Sedan dess har de tillsammans med en rad underleverantörer tagit fram ett koncept som demonstrerar en systemlösning för laddhybridbåt i kollektivtrafik. Under sommaren har Green City Ferries, som äger E/S Movitz, i samarbete med Echandia låtit bygga om fartyget till eldrift.

Superladdat Stockholm–Solna
E/S Movitz kommer trafikera sträckan Stockholm–Solna och en laddstation har etablerats på Riddarholmen där E/S Movitz har sin hemmahamn. Till en början kommer E/S Movitz endast att normalladdas och därför gå i hybriddrift – ibland batteridrift och ibland s k diesel-elektriskt. Under hösten kommer laddstationen att ha uppgraderats och klara sk superladdning som gör att fartyget med endast ett begränsat batterilager kan operera i mer än en timme och laddas om på tio minuter.

2 kommentarer till Miljödriven fartygstrafik utan kompromisser

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Låg vindstyrka under maj resulterade i en lägre produktion jämfört med normalåret sett till hela föreningens vindkraftsportfölj.

0 kommentarer Läs hela artikeln

Den 23 maj hölls årets föreningsstämma i Solivind El Ekonomisk Förening på Grillska Huset i Stockholm. Ett femtiotal personer närvarade vid stämman.

0 kommentarer Läs hela artikeln

OX2 Vindel rustar för framtiden och byter namn till Utellus. I månadsskiftet juni/juli lanseras nya varumärket, ny hemsida och ny e-postadress.

0 kommentarer Läs hela artikeln
Dela
× -