grudzień 20, 2022, 15:50
 Informacja prasowa

OX2 wygrywa aukcję OZE dla projektu fotowoltaicznego

OX2 w Polsce wygrała państwową aukcję zwykłą na sprzedaż energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii, uzyskując wsparcie dla projektu farmy fotowoltaicznej o łącznej mocy zainstalowanej do 100 MW.
TypeError: Cannot read properties of undefined (reading 'length')

Rozpoczęcie budowy elektrowni słonecznej o mocy do 100 MW planowane jest w przyszłym roku. Jedna z największych farm fotowoltaicznych w Polsce oraz w Europie Środkowo-Wschodniej powstanie na Opolszczyźnie.

Wynik aukcji wmacnia pozycję OX2 na polskim rynku, gdzie spółka rozwija i realizuje inwestycje w farmy słoneczne oraz wiatrowe na różnych etapach zaawansowania. Firma jest także aktywna w obszarze rozwoju nowych technologii, takich jak magazynowanie energii. Łączna moc przyłączeniowa w portfelu polskich inwestycji słonecznych, wiatrowych oraz magazynów energii OX2 w Polsce, na koniec trzeciego kwartału 2022 r. wyniosła około 2,5 GW.

Polska jest dynamicznie rozwijającym się rynkiem OX2. Kontynuujemy proces inwestowania oraz systematycznie rozbudowujemy portfolio naszych projektów. Cieszymy się z wygranej w aukcji. Jako wiodący dostawca rozwiązań energetyki odnawialnej na świecie, chcemy przyspieszać największą zmianę naszych czasów transformację energetyczną –  powiedział Paul Stormoen, CEO, OX2.

W OX2, naszym celem jest zapewnienie społeczeństwu dostępu do energii elektrycznej. Obserwujemy stały wzrost zapotrzebowania na energię ze źródeł odnawialnych oraz chcemy zmierzać w kierunku osiągnięcia celu neutralności klimatycznej. Przygotowujemy się do realizacji nowych projektów w Polsce i spodziewamy się stopniowego wzrostu udziału OZE w krajowym miksie energetycznym – powiedziała Katarzyna Suchcicka, dyrektor generalna OX2 w Polsce.

___________________________________

W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszamy do kontaktu:

Ewa Wrzesińska – Głębocka

OX2 Komunikacja