
Landbaserad vindkraft
Ersbo Syd Energipark
Gävle, Sverige
- Fas
- Planeringsfas
- Plats
- Gävle
- Produktion
- 934-1130 GWh
- Kapacitet
- 374-430 MW
Ersbo Syd – för ett mer självförsörjande Gävle
När anläggningen står klar beräknas den kunna leverera mellan 934-1 130 GWh el per år – motsvarande ungefär två tredjedelar av Gävle kommuns totala elförbrukning, eller hushållsel för omkring 187 000 till 226 000 bostäder.
Samråd pågår
Under våren 2025 har projektet inlett ett avgränsningssamråd enligt 6 kap. miljöbalken. I ett första steg har Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg bjudits in för att lämna synpunkter på projektet.

Nyckelfakta
Projektets nyckelfakta
- Teknologi
- Landbaserad vindkraft
- Fas
- Planeringsfas
- Plats
- Gävle
- Antal turbiner
- Max 28
- Höjd
- Max 290m
- Produktion
- 934-1130 GWh
- Kapacitet
- 374-430 MW
- Prisområde
- SE3
Dokument
Projektdokument
- Samrådsunderlag
- Samrådsunderlag, Bilaga 1 Karta
- Samrådsunderlag, Bilaga 2 Teknisk utformning
- Samrådsunderlag, Bilaga 3 Förteckning över kulturhistoriska lämningar
- Fotomontage 28 verk
- Tillståndsprocessen
- Öppet hus - Broschyr "Vind- & Solkraft 2025"
- Öppet hus - Broschyr "Frågor och svar om vindkraft"
- Öppet Hus - Affischer Ersbo Syd Energipark
Hållbarhet
Hållbarhet
OX2 och våra leverantörer är gäster i lokalsamhället. För oss är det viktigt att skapa dialog med och visa respekt för de människor som bor och verkar i närområdet. Detta inkluderar transparent kommunikation, lokala jobbtillfällen, näringslivsutveckling eller ekonomiska bidrag genom samhällsfonder eller skatter, beroende på marknad och förutsättningar i området.
Utbyggnaden av förnybar energi ska inte ske på bekostnad av naturen och för oss räcker det inte att endast mildra klimatförändringarna. Vi har länge arbetat för att minimera vår negativa påverkan på naturen och vidtar åtgärder mot vårt mål om naturpositiva vind- och solkraftsparker till 2030.
Våra projekt är hållbart utvecklade, från tidig planering till konstruktion och förvaltning.
Klagomålshantering
Klagomålshantering
Klagomålshantering
Mekanismen för klagomål riktar sig till individer, samhällen och företag som har åsikter eller farhågor angående våra projekt.
OX2 tar alla klagomål på allvar och strävar efter att snabbt bekräfta och lösa klagomål. Ett klagomål är ett formellt uttryck för missnöje som riktas till eller om OX2, relaterat till vår projektutveckling, byggnation, drift eller en anställd.
Alla har rätt att lämna in ett klagomål och vi kommer att se till att alla klagomål vi får hanteras respektfullt, objektivt och effektivt.
Samråd för allmänheten
Den 28 maj inledde OX2 samråd med allmänheten, fastighetsägare inom en radie av ca 3-5 km från utredningsområdet, berörda verksamheter, myndigheter och föreningar samt andra intressenter i närområdet.
Syftet med samrådet är att samla in värdefull information, lokalkännedom och synpunkter kring området och den planerade verksamheten. Samrådet omfattar hela Energiparken – det vill säga vindkrafts-, solcells- och batterianläggningen – och genomförs samlat för att ge en helhetsbild av projektet. Samrådet är det första steget i arbetet med att ta fram en tillståndsansökan, för detaljerad karta över tillståndsprocessen, se här (pdf).
Under samrådsperioden arbetar vi tillsammans med miljökonsulter och experter från Structor.
Hur kan du delta i samrådet?
Vi är måna om att få ta del av dina frågor och synpunkter. Därför rekommenderar vi att läsa igenom samrådsunderlaget som finns publicerat på hemsidan under fliken ‘Dokument’. En förenklad version av samrådsunderlaget med interaktiva kartor finns i StoryMaps, se länk här.
Öppet hus
Den 17:e och 18:e juni höll OX2 samrådsmöten i form av öppet hus i Lövåsens skola i Hedesunda där besökare fick ta del av en utställning om projektet. Cirka 1100 närboende och fastighetsägare bjöds in och annonsering med inbjudan gick även ut till allmänheten genom annonser i Gefle Dagblad och Arbetarbladet. Under de två dagarna besöktes utställningen i Lövåsens skola av cirka 60 personer och vi vill tacka alla besökare för visat intresse och bra diskussioner.
Informationsmaterialet från utställningen finns uppladdat under fliken Dokument längre upp på sidan.
Lämna synpunkter
Du är varmt välkommen att lämna dina synpunkter och information till projektet via projektets e-postadress [email protected] eller till postadressen nedan. Märk yttrandet med ”Yttrande Ersbo Syd”.
Brev med synpunkter skickas till:
Structor Miljöpartner AB, Kungshagsvägen 3A, 611 35 Nyköping
Inkomna synpunkter kommer redovisas i en samrådsredogörelse som lämnas in i samband med tillståndsansökan.
Sista dagen för inlämning av synpunkter är den 15 augusti 2025.
Industrins framtid står på spel - se hur Ersbo Syd kan göra skillnad
Vill du veta mer?
Generella förfrågningar
[email protected]
Projektkontakter för Ersbo Syd Energipark
Projektledare
Matilda Sahl
+46 10-186 30 40
matilda.sahl@ox2.com

Regionchef
Carl Hylander
+46 725 506 335
carl.hylander@ox2.com

Anders Nilsson
+46 768 937 980
anders.nilsson@ox2.com
