Logotype

OX2 przyciąga najlepszych

wrzesień 23, 2022, 14:03
TypeError: Cannot read properties of undefined (reading 'length')

Budował podwodny hotel na Malediwach, gdzie spędził pół roku. Ma duży sentyment do Trójmiasta, chociaż na co dzień mieszka w Szczecinie i jak sam mówi: „jest inżynierem, ale bardzo lubi pracę z ludźmi”. ​Artur Szulc, Head of Construction w OX2.

Dlaczego właśnie OX2?

W branży OZE jestem zawodowo od ponad 20 lat. Pracowałem w różnych firmach w Polsce, miałem też okazję współpracować z niemieckim przedsiębiorstwem. OX2 zaintrygowało mnie sposobem prowadzenia projektów, a także kulturą pracy, w której bardzo dba się o ludzi.
W naszej firmie stawia się na komunikację, otwarty, bezpośredni dialog z pracownikami.
To nam bardzo pomaga w takiej zawodowej codzienności i w realizacji projektów. O tym, że nie tylko ja to zauważam i doceniam, niech świadczy fakt, że w OX2 spotkałem po latach wielu znajomych, ekspertów z branży. Ta firma przyciąga najlepszych.

A co Ciebie przyciągnęło do tej branży?

Jako początkujący inżynier pracowałem przy budowach sieci telefonii komórkowej i na budowach przemysłowych. Były to raczej duże konstrukcje. Do takich należą też farmy wiatrowe, które mnie niesamowicie intrygują. Lubię ich rozmach, widowiskowość i monumentalność.

Masz okazję to obserwować na poszczególnych projektach OX2?

Tak, prowadzimy obecnie pięć projektów wiatrowych. Każdy jest na innym etapie budowy. Mamy już w planach kolejne inwestycje. Cały czas się rozwijamy. Mamy też na uwadze nowe technologie. Dużo wyzwań przed nami.

A jak Twoim zdaniem zmieniła się branża OZE na przestrzeni tych kilkudziesięciu lat?

Dla mnie jest to przede wszystkim branża, która dba o naszą przyszłość. Oczywiście wiele się zmieniło, zrobiliśmy ogromny postęp techniczny, ale też mentalny.  Spotykałem i spotykam się z różnymi wątpliwościami ludzi, ich pytaniami. Zawsze staram się na nie otwarcie odpowiadać, a nawet jeśli nie znam odpowiedzi – zgłębiam wiedzę. Trzeba szanować te pytania i pamiętać, że wciąż jako społeczeństwo mało wiemy o energii odnawialnej. Dlatego tak ważna jest edukacja ekologiczna. I dlatego w OX2 przykładamy do niej tak dużą wagę.

Co zatem należy ludziom głównie przekazywać?

Nigdy nie miałem i nadal nie mam żadnych wątpliwości, że energetyka wiatrowa jest po prostu zdrowa i że to nasza przyszłość. Widzimy to i odczuwamy teraz szczególnie. Jest to branża, która powinna być apolityczna, bo od niej zależy byt naszych dzieci i wnuków, kolejnych pokoleń.